Wednesday, May 14, 2014

МЕТОДИ НА ДЕЗИНФЕКЦИЈА



Дезинфекција на работна површина – најпрво површината се чисти со влажна крпа за еднократна употреба. По нејзино сушење се нанесува дезинфициенс и се остава да делува 20 мин. На крај повторно со влажна крпа се пребришува и при овој вид на дезинфекција секогаш се користат ракавици.



Дезинфекција на раце – рацете се во директен контакт со околината, се колонизираат од разни м.о. кој преку нив се пренесуваат на разни места. Хигиената на рацете е главна компонента во сите програми за контрола на болничките инфекции. Рацете се мијат со течен сапун и вода, се сушат и потоа се употребуваат антисептици кој се течни или во вид на гел кој треба да делуваат 30-60 секунди.




No comments:

Post a Comment