Wednesday, May 14, 2014

МЕТОДИ НА ДЕЗИНФЕКЦИ




         Во  методите на дезинфекција се опфатени разни хемиски методи и хемиски средства кој се нарекуваат Дезинфекциони средства.
Постојат 3 степени на ефикасност на дезинфекцијата:
A.   Висок степен
B.   Среден степен
C.   Низок степен
Дезинфициенсите делуваат преку:
o   Денатурирање на протеини
o   Промена на интегритетот  и функциите на клеточните обвивки
o   Комбинирање со протеини на ензимите на бактериите
o   Метаболитички или хемиски антагонизам
Идеален дезинфициенс не постои но тој треба да има колку може повеќе од следните дезинфициенси:
o   Да делува бактерицидно во мали концентрации
o   Ефикасно да ја намалува површинската напнатост
o   Да не е отровен за луѓе и животни
o   Да не го нагризува и оштетува тоа што се дезифицира
o   Лесно да се раствора во вода
o   Да е хомоген во растворот
o   Да е стабиле на температура, влага, светлина
o   Присуството на органски материи да не му ја намалува ефикасноста
o   Да не бои и одбојува
o   Да нема непријатен мирис
o   Лесно и едноставно да се употребува
o   Да е ефтин и лесно достапен
Меѓу најважните дезинфициенси спаѓаат:
o   Киселини – оцетна киселина
o   Бази – жив или негасен вар и варно млеко
o   Алкохоли – најсилно делува 70% етил алкохол
o   Детергенти – анјонски
o   Халогени елементи и нивни соединенија – хлор: хлорна вар
o   Соли на тешки метали и тешки метали – жива, сребро, бакар
o   Алдехиди – формалдехид - формалин
o   Бои – акридински

No comments:

Post a Comment