Во методите на
дезинфекција се опфатени разни хемиски методи и хемиски средства кој се
нарекуваат Дезинфекциони средства.
Постојат
3 степени на ефикасност на дезинфекцијата:
A. Висок степен
B. Среден степен
C. Низок степен
Дезинфициенсите
делуваат преку:
o Денатурирање на протеини
o
Промена
на интегритетот и функциите на
клеточните обвивки
o
Комбинирање
со протеини на ензимите на бактериите
o Метаболитички или хемиски антагонизам
Идеален
дезинфициенс не постои но тој треба да има колку може повеќе од следните
дезинфициенси:
o Да делува бактерицидно во мали концентрации
o
Ефикасно
да ја намалува површинската напнатост
o
Да не е
отровен за луѓе и животни
o
Да не
го нагризува и оштетува тоа што се дезифицира
o
Лесно
да се раствора во вода
o
Да е
хомоген во растворот
o
Да е
стабиле на температура, влага, светлина
o
Присуството
на органски материи да не му ја намалува ефикасноста
o
Да нема
непријатен мирис
o
Лесно и
едноставно да се употребува
o Да е ефтин и лесно достапен
Меѓу
најважните дезинфициенси спаѓаат:
o Киселини – оцетна киселина
o
Бази –
жив или негасен вар и варно млеко
o
Алкохоли
– најсилно делува 70% етил алкохол
o
Детергенти
– анјонски
o
Халогени
елементи и нивни соединенија – хлор: хлорна вар
o
Соли на
тешки метали и тешки метали – жива, сребро, бакар
o
Алдехиди
– формалдехид - формалин
o Бои – акридински

No comments:
Post a Comment